houtopslag voor buiten

Houtopslag voor buiten

Hout is een natuurlijk product die wij mensen kappen en gebruiken op verschillende manieren. De meeste mensen zullen het hout gebruiken om onszelf warm te houden en het in de open haard leggen. Naast dat het goed is om te verbranden zijn er uiteraard nog veel meer dingen die je met hout kunt doen. Om het hout zo goed mogelijk te kunnen gebruiken zal het vaak eerst moeten drogen, het liefst buiten in een houtopslag voor buiten. Waarom? Lees snel verder!

Waarom een houtopslag voor buiten

Hout opslaan kun je zowel binnen als buiten doen. De voorkeur gaat naar buiten opslaan. Waarom? Omdat hout daar het beste en op de meest natuurlijke manier kan drogen.

Hout heeft een bepaald vocht percentage van naturen doordat er sapstromen door een boom lopen. Wanneer de boom gekapt wordt, kost het tijd om de sapstromen volledig te laten af sterven. Het totale vochtpercentage wat in het stookhout aanwezig is hangt af van de houtsoort. Om het hout te kunnen gebruiken wordt het geadviseerd om het hout dan dus ook eerst te laten drogen. Buiten droogt hout het beste doordat het gedroogd wordt door de zon en wind. Wanneer het hout in een geïsoleerde ruimte wordt opgestapeld, dan zal het vocht gehalte juist stijgen. De gevolgen zijn schimmel en rot hout.

Soorten houtopslag

Wanneer je je hout buiten wilt opslaan is het wel handig om dit zo te doen dat wanneer het regent het hout niet weer zeiknat wordt. Ook is het fijn wanneer de tuin niet vol ligt met stukken hout. Dit is dan ook een reden waarom er een haardhoutopslag ontwikkeld is. Dit is een opslag waar je het hout in kunt bewaren. Een houtopslag kun je in diverse soorten krijgen.

1. Hout

De eerste is een houtopslag gemaakt van hout. Hout wordt al jaren lang gebruikt als bouw materiaal. Dus waarom niet een (klein) hok bouwen van hout waar je jouw hout in kan bewaren. Zorg er wel voor dat de houtopslag die je aanschaft van hout ook een dak heeft. Of dat je het ergens onder kunt zetten.

2. Staal

Een veel gebruikte variant is een houtopslag gemaakt van staal. De reden dat staal vaak gekozen wordt is omdat het diverse voordelen met zich mee brengt. Zo is staal duurzaam, sterk en stevig, en gaat het jaren lang mee. Staal kan goed tegen verschillende klimaten, regen, wind, etc.

3. Cortenstaal

Cortenstaal is een type metaal dat steeds vaker gebruikt wordt. Vooral wanneer iets buiten komt te staan. Cortenstaal is namelijk niet alleen enorm sterk maar wanneer je het gedurende een periode buiten laat staan begint de bovenste laag te roesten. Hierdoor krijgt het een mooie bruin oranje gloed. Doordat het buitenste oppervlak is gaan roesten blijft de rest van het metaal intact. Hoe lang het duurt voordat de roest kleur tot stand komt hang af van het weer. Wil je het proces versnellen? Dan kun je eenvoudig water en zout over het frame gieten.

Andere voordelen van cortenstaal is dat het jarenlang mee gaat, en je hebt geen onderhoud aan je corten houtopslag!

Voordelen stalen houtopslag

De voordelen zijn hierboven eigenlijk ook al genoemd. Maar om je een duidelijk beeld te geven hebben we hieronder de voordelen nog een keer voor je op een rijtje gezet.

  • Duurzaam,
  • Sterk en stevig,
  • Lange levensduur,
  • Mooi uiterlijk,
  • Weersbestendig.

Je kunt een stalen houtopslag eenvoudig online bestellen in onze webshop. We hebben diverse soorten in ons assortiment en kunnen ze tevens op maat voor je maken. Naast houtopslagen vind je in onze webshop ook hekwerken en sierhekwerk op maat. Neem gerust eens een kijkje en laat je verrassen door het aanbod.