Hoe plaats je een sierhekwerk

Sierhekwerk plaatsen: een stappenplan voor een strak resultaat

Een sierhekwerk rondom uw woning of tuin zorgt niet alleen voor privacy en veiligheid, maar het kan ook een prachtige toevoeging zijn aan de uitstraling van uw huis. Met een beetje kluservaring kunt u zelf een sierhekwerk plaatsen. In dit blogbericht leest u een stappenplan met handige tips, zodat u straks zelf kunt genieten van een professioneel resultaat.

Benodigdheden

Voordat u aan de slag gaat, is het belangrijk om alle benodigdheden te verzamelen. Naast het sierhekwerk zelf heeft u het volgende nodig:

 • Palen: Kies palen die passen bij de hoogte en het type sierhekwerk. Zorg voor voldoende palen, inclusief hoekstijlen en eventuele poortpalen.
 • Grondcement: Voor het vastzetten van de palen in de grond.
 • Schep: Om gaten te graven voor de palen.
 • Waterpas: Om de palen waterpas te plaatsen.
 • Meetlint: Voor het nauwkeurig opmeten van afstanden.
 • Schroevendraaier en/of boormachine: Voor het bevestigen van de sierhekken aan de palen.
 • Rubberen hamer: Om de palen in de grond te slaan.
 • Beschermingsmiddelen:┬áDenk aan handschoenen, een veiligheidsbril en een stofmasker.

Lees ook: Sierhekwerk siert voortuin in Kaatsheuvel

Stappenplan

1. Bepaal de locatie

Markeer de exacte locatie van de palen met behulp van paaltjes en touw. Houd rekening met de breedte van de sierhekken, de gewenste poortbreedte en eventuele niveauverschillen in de grond.

2. Graaf de gaten

Graaf gaten voor de palen op de gemarkeerde locaties. De diepte van de gaten hangt af van de hoogte van de palen en de stevigheid van de grond. Zorg ervoor dat de gaten circa 10 cm breder zijn dan de diameter van de palen.

3. Plaats de palen

Plaats de palen in de gaten en controleer met de waterpas of ze recht staan. Vul de gaten op met grondcement en stamp het goed aan. Zorg ervoor dat de palen stabiel staan en wacht tot het cement volledig is uitgehard.

4. Bevestig de sierhekken

Bevestig de sierhekken aan de palen volgens de instructies van de leverancier. Gebruik hiervoor de juiste schroeven of bouten. Zorg ervoor dat de sierhekken waterpas hangen en op de juiste afstand van elkaar zitten.

5. Monteer de poort

Monteer de poort volgens de instructies van de leverancier. Zorg ervoor dat de poort soepel opent en sluit en dat de scharnieren goed zijn afgesteld.

Lees ook: Dubbele poort voor tuin

6. Afwerking

Werk de randen van de sierhekken netjes af met afdekkappen of sierstrips. U kunt de poortpaal en sierhekken optioneel behandelen met een laag verf of beitsmiddel voor extra bescherming en een mooie uitstraling.

Tips

 • Maak voor het graven van de gaten gebruik van een grondboor. Dit scheelt een hoop tijd en moeite.
 • Gebruik een waterpaslat om de palen precies in lijn te plaatsen.
 • Trek tijdens het plaatsen van de sierhekken een draad tussen de palen om ervoor te zorgen dat ze allemaal op dezelfde hoogte hangen.
 • Controleer bij het monteren van de poort of deze goed sluit en dat de klink goed werkt.
 • Voor extra stevigheid kunt u betonmortel gebruiken in plaats van grondcement.

Met dit stappenplan en de handige tips kunt u zelf een sierhekwerk plaatsen en uw woning of tuin een prachtige upgrade geven. Vergeet niet om altijd te werken met de juiste veiligheidsmiddelen en de instructies van de leverancier te volgen.

Extra informatie:

 • Voor het plaatsen van een sierhekwerk op een hellende ondergrond zijn er speciale technieken nodig. Raadpleeg hiervoor een vakman.
 • Heeft u geen zin of tijd om zelf een sierhekwerk te plaatsen? Dan kunt u dit ook uitbesteden aan een professionele hovenier of hekwerkbedrijf.

Geniet van uw prachtige nieuwe sierhekwerk!

Lees ook: Stormschade aan hekwerk: Wat te doen?